Hallo, Ik ben Dieter Lievens en glas in lood is mijn passie.

Een beetje over mij

Ik heb glas altijd mooi gevonden en in 2000 besloot ik er iets mee te doen. Van 2001 tot 2004 heb ik met veel plezier een glas in lood opleiding gevolgd in Tongeren, bij Jos Vos. Sindsdien maak ik glas in lood ramen, in eerste instantie alleen voor mezelf en later steeds vaker voor derden. Het maken van een glas in lood raam is arbeidsintensief handwerk. De techniek is door de eeuwen heen niet of nauwelijks veranderd.

 

De basis, het glas

Glas is een doorschijnend materiaal dat talloze kleuren kan hebben en allerlei vormen kan aannemen. Als glas afwijkingen bevat, zoals strepen, verschil in dikte of luchtbelletjes, kan het invallend licht in verschillende richtingen breken.Dit veroorzaakt een levendig spel van licht en kleur dat een mens blijft fascineren.

In mijn atelier kan ik u een verscheidenheid aan glassoorten laten zien en de prijsverschillen tussen de verschillende glassoorten haarfijn uitleggen, neem contact met me op!

Een korte geschiedenis van glas in lood

Glas in lood is de benaming voor een vensterraam bestaande uit stukken glas gevat in loodlijsten. In een eenvoudige uitvoering vormen de loodlijsten een rechthoekig raamwerk waarin stukken blank vensterglas gevat zijn. Glas in lood werd destijds gemaakt omdat een raam uit een stuk niet te maken viel. Glas in lood leent zich echter uitstekend voor kunstzinnige uitvoeringen, met kleurrijke voorstellingen. Men treft glas in lood wel aan in oude herenhuizen, maar vooral in kerken, waar het zicht van binnen op de ramen door het invallende licht het kunstzinnige karakter doet uitkomen.

De techniek

De techniek van glas in lood is al zeer oud. Stukken gekleurd of gebrandschilderd glas worden naar het patroon van de gewenste voorstelling gesneden en gevat in H-vormige loodlijsten, die op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar worden gesoldeerd. Om het raam waterdicht te maken wordt tussen de loodlijst en het glas een kit aangebracht. (Glas-in-loodkit is stopverf aangelengd met lijnzaadolie). Aangezien gewone loodlijsten niet voor veel stevigheid zorgen, zijn vaak enkele doorgaande loodlijsten voorzien van een stalen kern. Desondanks is een glas-in-loodraam een tamelijk zwakke constructie, zodat grotere uitvoeringen ter versteviging bevestigd worden aan aparte stalen spijlen. Grotere ramen bestaan doorgaans uit meerdere deelramen. Deze deelramen beschikken dan elk over een eigen sponning die tezamen het gehele raam vormen.